11 oktober 2024

Open of gesloten?

Waarom open & gesloten communicatie beiden nodig zijn.

Open of gesloten is soms de vraag wanneer het over communicatie gaat. Het antwoord daarop is vaak niet eenvoudig en er is een afweging nodig van wat wel en niet kan worden gedeeld met de rest van het bedrijf en de buitenwereld.


Het is vaak een topic of conversation binnen het bedrijf wat er allemaal met het bedrijf staat te gebeuren. Komt er een nieuwbouw of wordt er geinvesteerd in mensen of nieuwe machines? Het maken van beloftes betekend vaak schuld dus voorzicht omgaan hiermee is van uiterst belang voor een goeie communicatie strategie.


Voor het bepalen van welke communicatie voor wie is bestemt hangt af van de zekerheid die je kan bieden. Managers vergeten vaak dat hun werknemers graag zekerheid hebben over werk en leven. Zij zoeken dus antwoorden op vragen die zich binnen hun context af spelen. Het niet beantwoorden of voorzien in antwoorden leidt tot frustratie en ongenoegen binnen de populatie.


Weeg dus vooral af welke zekerheden je kan bieden aan het personeel van jouw bedrijf, het is geen schande of te communiceren dat bepaalde zaken onzeker zijn en dat een antwoord in de maak is. Dit geeft het personeel gemoedsrust dat het management controle heeft over de zaak. Daarbij hoeft dus niet elk detail te worden gedeeld en men mag dit ook zo communiceren.


Wees zeker in je onzekerheid is het antwoord die het beste past bij de vraag.



5 december 2024
Synchrone en Asynchrone communicatie
14 november 2024
Voorkom losse einden door te investeren in het begin
29 september 2024
De winter komt eraan, tijd om te hamsteren?
27 september 2024
Neem de tijd om je zakenmodel aan te passen, herstart jouw zaken.
30 augustus 2023
Al doende leert men is een uitspraak die iedereen ongetwijfeld kent, dit is zeker van toepassing voor studenten techniek & beroep. Technologie is overal om ons heen, wij kunnen het niet meer wegdenken en toch hapert het beleid. Deze week verschenen er 2 artikels in De Tijd die mijn wenkbrauwen deden fronsen. Hoe is het mogelijk dat er zo wordt gesukkeld in het onderwijs? Vorige week, op 24 augustus, verscheen een artikel in De Tijd getiteld: "Wachtlijsten voor technisch en beroepsonderwijs". Geen mens die begrijpt dat bij een tekort aan werkkrachten in de industrie een wachtlijst onstaat voor deze mensen op te leiden. Het probleem stelt zich doordat er niet genoeg opleidingscentra en docenten zijn die deze praktijk vakken kunnen geven. Deze opleidingcentra weigeren studenten omdat zij niet de middelen hebben om deze op te leiden. Het is alvast logisch wanneer je geen economische activiteiten met deze machines uitvoert dat deze te duur zijn. Men ziet hier een probleem terwijl de oplossing voor hun neus staat. Bedrijven die smeken om arbeidskrachten en bereid zijn deze op te leiden, vinden hun weg niet naar het onderwijs. Het is duidelijk dat de brug tussen het bedrijfsleven en onderwijs nog in opbouw is. Diezelfde 24 augustus verscheen er gelukkig een artikel met beter nieuws voor onze studenten en bedrijven. Vanaf 1 september kunnen bedrijven hun diensten aanbieden om studenten op te leiden. Dit is een positieve maatregel die hopelijk een grote impact zal hebben.  Het is logisch dat bedrijven met kennis en know how de verantwoordelijkheid en deels ook het budget krijgen om deze studenten klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Studenten techniek & beroep zijn een hoeksteen voor de uitvoering en implementatie van technologie in onze maatschappij. Er is dus hoop voor studenten techniek & beroep dat zij een deftige opleiding kunnen genieten en worden gemontiveerd om hun talenten te ontplooien en onze economie te ondersteunen.
24 augustus 2023
Digital twin maken teleportatie & tijdsreizen mogelijk
22 juli 2023
Wat doe ik wanneer de emoties verhit geraken?
30 juni 2023
Verantwoording, structuur en middelen
25 juni 2023
Hoe ga je om met het niet behalen van de doelstellingen?
25 juni 2023
Hoe zorg je voor ervoor dat werknemers buiten het kantoor even productief zijn?
Share by: